Stor opbakning til ny skov i Veksø – ”En verdenspremiere i Egedal”
”En verdenspremiere i Egedal”.
Sådan præsenterede borgmester Vicky Holst Rasmussen borgermødet om ny statsskov i Veksø. Sammen med en række byrådskolleger og en masse engagerede Veksø-borgere var hun til borgermøde den 7. november på Veksø Kro, hvor Naturstyrelsen kunne løfte sløret for de to kommende statsskove i Egedal Kommune. Skovene bliver de første af mange, der skal rejses i Egedal, hvis kommunen skal nå sit ambitiøse klimamål om 630 hektar ny skov inden 2040.
Lokal opbakning
Der var stor opbakning til de nye skove blandt de borgere, der var mødt op for at høre mere om projektet, og ny skov har længe været et ønske i Veksø. Det fortalte den lokale ildsjæl Finn Lustrup, som på borgermødet præsenterede, hvordan han sammen med to andre borgere fra Veksø i 2023 søgte om penge fra Egedal Kommunes borgerbudget til at rejse skov på et mindre kommunalt areal øst for Veksø By. Dengang blev der sat 32.000 kroner af til projektet, som desværre ikke kunne række til en hel skov på 4 hektar.
Derfor blev borgmester Vicky Holst Rasmussen glad, da hun i august 2023 modtog et brev fra Naturstyrelsen med tilbud om ny statsskov i Egedal Kommune; hun og resten af byrådet skulle blot finde et egnet areal.
Et areal blev til to, og nu vil Naturstyrelsen rejse over 17 hektar ny skov på to arealer i Egedal Kommune.
Skov for naturens skyld
De nye skove kommer til at bestå af danske hjemmehørende træer og buske med en lang blomstringstid fra marts til juli. Det sikrer de bedste forhold for skovens dyr, og selvom en borger udtrykte bekymring for, om de nye skove kunne gå udover den lokale stork Oscar, var det klart, at skoven vil blive en gevinst for områdets dyreliv, som vil få glæde af flere træer og buske med frugter som for eksempel skovæble. Det fortalte Mads Herborg Bisgaard, som er projektleder i Naturstyrelsen.
Med de nye skove vil Naturstyrelsen skabe nogle små rekreative naturområder, hvor formålet er biodiversitet og klima. I den mindste af de to skove er planen at lave en form for arboret med små runde klynger af forskellige træer, hvor borgerne kan se, hvordan de forskellige træer ser ud.
Skovrejsningsråd skal rådgive Naturstyrelsen
Den endelige plan for skoven er dog ikke på plads endnu. Den vil Naturstyrelsen nemlig lave i samarbejde med et skovrejsningsråd, som blev præsenteret af skovrider Kim Søderlund. Rådet skal bidrage med lokal viden om for eksempel særlige dyr og planter, vi skal passe på, eller ønsker til stier, som skal binde skoven sammen med kommunale stier.
Skovrejsningsrådet skal mødes første gang i starten af 2025, og borgere, der ønsker at blive en del af rådet, kan skrive til Karen A. Forsting, der er oldermand i Veksø Borgerlaug på oldermand@veksoborgerlaug.dk senest d. 15. december. Der er plads til 14 medlemmer, og Naturstyrelsen og Egedal Kommune vil i fællesskab udpege det endelige råd.
Alle kan hjælpe
Samtidigt får Naturstyrelsen brug for borgernes hjælp til at sikre, at de nye træer får de bedste muligheder for at klare sig. Derfor efterspurgte de borgernes hjælp at renholde områderne rundt om de små, nyplantede træer og buske, ligesom de gerne ville have hjælp til at opsætte rovfuglepinde for at holde mus og mosegrise væk.
Sidst men ikke mindst vil Naturstyrelsen og Egedal Kommune invitere til indvielse af skoven, hvor alle, der har lyst, kan komme og plante træer med spader og håndkraft. Spejderne har allerede varslet, at de forventer at kunne stille med de første 100 frivillige, men alle er velkomne. Hold øje med Naturstyrelsens og Egedal Kommunes hjemmesider, hvor datoen vil blive annonceret, når den er på plads.
Hvad skal skoven hedde?
Sidst men ikke mindst skal skovene have et navn. På borgermødet lancerede Vicky Holst Rasmussen derfor en navnekonkurrence, og allerede samme aften kom der en lang række gode forslag i kommunens ”forslagskasse”.
Du kan dog stadig nå at være med. Send dit forslag senest den 1. februar 2025 til klima_natur_miljoe@egekom.dk med navn og et telefonnummer. Der er en præmie til vinderen.
Læs mere om skovrejsningen og navnekonekonkurrencen her.
Kommentarer