Budgettet er lagt for en ansvarlig økonomisk politik fire år frem
Byrådet i Egedal Kommune har nu vedtaget et budget med fokus på at skabe de bedst mulige rammer for velfærden i en tid, hvor den økonomiske krise presser kommunerne.
Verden har ændret sig markant efter Corona og med krig i Europa. Den økonomiske krise mærkes i den enkelte families privatøkonomi og i de kommunale budgetter. Det er på denne svære baggrund, at det kommunale budget for 2023-26 er lagt og nu vedtaget ved 2. behandlingen i Byrådet onsdag aften.
Budgettet bygger på behovet for en ansvarlig og grøn velfærdspolitik i en krisesituation
Der er i årets budget effektiviseret og fundet besparelser for samlet set 20 mio.kr. Der er igen en del besparelser på administration, men også på servicetilbud. Så vidt muligt er besparelserne foretaget ved at omlægge indsatser eller få andre aktører til at hjælpe med at udføre dele af aktiviteterne. Det påvirker rammerne for blandt andet børneområdet, men det er lykkedes at lægge et budget, der ikke påvirker kerneservicen og omsorgen.
Trods den vanskelige økonomiske situation kunne borgmester Vicky Holst Rasmussen med stolthed konstatere, at budgettet blev endeligt vedtaget med opbakning fra alle partier og liste i Egedals byråd:
– Det er jeg rigtig glad for. Det er et flertal, som udviser stor ansvarlighed. Og det er jeg stolt af at stå i spidsen for.
Udgangspunktet for vores forhandlinger har desværre været en økonomisk ubalance, hvor udgifterne steg mere end indtægterne. Aftalen mellem Regeringen og KL kompenserede os langt fra ift. de merudgifter, som vi mærker. Det har gjort, at vi har måttet træffe beslutninger og foretage prioriteringer, der har været hårdere end i mange år.
Jeg er alt i alt rigtig glad for det budget, som vi nu har vedtaget. Det er ansvarligt. Det er grønt. Og det har perspektiver for fremtiden. Ingen har fået alt det de ønskede med, men alle har været enige om, at der skulle gøres noget for at få pengene til at slå til.
Samtidigt vil jeg gerne takke hele Byrådet for processen, og de forhandlinger vi har haft. Alle har taget ansvar, og det har været konstruktive og gode forhandlingsmøder, som vi har haft.
Men vigtigst af alt vil jeg takke for den gode borgerdialog, og de mange høringssvar, som vi har modtaget. Det var en fornøjelse at være en del af borgermødet den 1. september, og opleve de mange engagerede borgere. Og det var dybt inspirerende at læse de over 50 høringssvar, som vi modtog. De havde stor betydning for vores forhandlinger – og det resultat som vi endte på.
Sund økonomi og vækst
Prioriteringerne i budgettet er gjort på baggrund af byrådets ønske om at fastholde den gode og sunde drift af de kommunale servicetilbud, og dermed sikre stabilitet samt høj kvalitet til trods for en økonomisk krisesituation.
Egedal Kommune har gennem flere år været begunstiget af en sund økonomi og stor vækst. Det har betydet mange flere borgere og mere mangfoldige fællesskaber i de 17 bysamfund. Men også en omfattende udvikling af de kommunale tilbud. Der åbnes i 2023 et nyt plejecenter og en vuggestue samt en lang række ud- og tilbygninger, der betyder en sikring af kapacitet og pædagogiske rammer til alle de mange børn. Der er derfor tilført 30 millioner kroner for at kunne sikre kernevelfærden på disse områder.
Der investeres i udrulning af fjernvarme i et forhøjet tempo, fordi familiernes og kommunens energiudgifter skal i bedre balance. Og med ansvar for den grønne omstilling og de stigende priser investeres der i ladestander-infrastruktur og anden grøn energiomlægning.
Fællesskab og dialog
Egedals identitet er præget af sammenhæng, fællesskaber og tryghed. Det er værdier, vi skal værne om, for det er værdier, vi som Egedal-borgere sætter højt. I den seneste måling viste der sig en markant stigning i Egedal-borgernes generelle tilfredshed med deres kommune med 21 pladser frem og 54 pladser frem i lysten til at anbefale Egedal til venner og familie.
Egedal Kommune fortsætter derfor de mange initiativer med borgerbudgetter og et borgerudvalg, der medvirker til at skabe en endnu bedre platform for dialogen mellem borgere, politikere og forvaltning.
Kommentarer