Samfund

Borgere skal rådgive byrådet i Egedal om klimatilpasning

Borgmester i Egedal Komune Vicky Holst Rasmussen skriver i denne uge ud til alle borgere i Egedal Kommune, der er fyldt 16 år den 1. februar 2025, at de har mulighed for at deltage i en borgersamling, der sammen med eksperter skal give byrådet anbefalinger om klimatilpasningen. Foto: Julie Aebischer Nørgaard

Klimaforandringerne med mere og kraftigere regn stiller nye krav til håndtering af regnen. Derfor skal hele Egedal Kommune klimatilpasses med Ølstykke-Stenløse som et af de første lokalområder. Nu får borgerne mulighed for at rådgive byrådet om hvordan.

Borgmester i Egedal Kommune, Vicky Holst Rasmussen (S), peger på, at det er nødvendigt at handle nu:

– Klimaforandringerne har kæmpe betydning globalt og lokalt. Bl.a. har vores afløbssystemer i Egedal allerede i dag svært ved at følge med de stigende mængder regn, og udfordringerne bliver kun større i fremtiden. Hvis vi skal undgå endnu større udfordringer, er det nødvendigt at handle nu.

Fordi klimaforandringerne har betydning for alle borgere, og fordi de lokale klimatilpasninger også bliver betydelige, er det afgørende, at borgerne inddrages i beslutningerne. I første omgang inviteres borgerne til at rådgive byrådet om en delområdeplan for klimatilpasning af Ølstykke-Stenløse.

Vicky Holst Rasmussen uddyber:

– Borgerne er de vigtigste spillere i klimatilpasningen. Borgernes viden om lokale forhold skal bruges bedst muligt, når byrådet skal træffe beslutning om klimatilpasninger. Det er vigtigt at understrege, at borgernes synspunkter tæller, uanset om man er ung eller ældre, og uanset om man ved en masse om vand og klimatilpasning på forhånd eller ej.

Derfor skriver borgmesteren i denne uge ud til alle borgere i Egedal Kommune, der er fyldt 16 år den 1. februar 2025, at de har mulighed for at deltage i en borgersamling, der sammen med eksperter skal give byrådet anbefalinger om klimatilpasningen.

Der udvælges 36 borgere til borgersamlingen blandt dem, som har modtaget brevet og tilmeldt sig. Det sker ved lodtrækning blandt de tilmeldte og efter kriterier om en repræsentativ spredning på alder, køn, uddannelse med videre. 75 procent af deltagerne udvælges blandt de borgere, der berøres mest direkte af delområdeplanen – de sidste 25 procent udvælges fra resten af Egedal. På den måde kommer flest mulige perspektiver med i arbejdet.

– Med borgersamlingen sikrer vi en unik demokratisk og repræsentativ inddragelse blandt borgerne. Det er første gang vi laver så langvarig, bred og dyb borgerinddragelse i Egedal Kommune – også på landsplan er det særligt. Den stærke borgerinddragelse afspejler, hvor vigtig klimatilpasningen er for alle borgere i Egedal Kommune, siger Vicky Holst Rasmussen.

Hvis man gerne vil deltage i lodtrækningen om en plads i borgersamlingen, skal man tilmelde sig senest den 25. november 2024. Borgersamlingen begynder sit arbejde i foråret 2025. Der afholdes seks møder, hvoraf ét er åbent for alle borgere. Hvis man ikke bliver en del af borgersamlingen, men gerne vil bidrage, har man også mulighed for at komme med input på borgersamlingens hjemmeside.

Det er Novafos, som er vand- og spildevandsselskab for bl.a. Egedal Kommune, der håndterer den tekniske side af klimatilpasningen. Dialogen i borgersamlingen understøttes af rådgiverne We Do Democracy, som vil sikre, at så mange borgere som muligt bliver hørt.

Man kan følge projektet og læse mere om borgersamlingen på Novafos hjemmeside: https://novafos.dk/vand-i-egedal

Kommentarer